Philips sloot dit voorjaar een contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten aan de Amerikaanse overheid.

Volgens de Democraten in het Huis van Afgevaardigden heeft de regering Trump daar meer dan 500 miljoen dollar te veel voor betaald.

Vitor Rocha moet zich daar als hoogste baas van Philips in de VS op 16 september voor verantwoorden in het Amerikaanse Congres.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden roept de bestuursvoorzitter van Philips in de VS op om zich te verantwoorden over de megadeal die zijn bedrijf dit voorjaar sloot over beademingsapparaten.

Democraten beschuldigen Philips ervan de apparaten te duur te hebben verkocht. Met de deal was 650 miljoen dollar gemoeid, omgerekend 544 miljoen euro.

De Amerikaanse Philips-baas Vitor Rocha wordt op 16 september verwacht voor de hoorzitting in het Congres in Washington samen met Peter Navarro, de handelsadviseur van president Trump. Daarmee is Philips onderdeel geworden van de strijd tussen Democraten en Republikeinen over het regeringsbeleid in aanloop naar de presidentsverkiezingen van begin november, schrijft het Eindhovens Dagblad maandag.

“We zijn bezorgd dat de regering meer dan 500 miljoen dollar te veel heeft betaald voor het contract met Philips voor de levering van beademingsapparatuur en dat er een aanzienlijke vertraging is opgetreden bij het leveren van de benodigde beademingsapparaten”, schrijft de Democraat Raja Krishnamoorthi in de uitnodiging voor de hoorzitting. Hij is voorzitter van het comité dat de zaak onderzoekt.

Volgens Krishnamoorthi is er mogelijk zelfs sprake van fraude: “De regering heeft bijna vijf keer zoveel betaald per beademingsapparaat vergeleken met het vorige contract en betaalde duizenden dollars meer dan kleine kopers in de VS deden. Ik roep op tot deze hoorzitting om deze ogenschijnlijke vorm van verspilling, fraude of misbruik diepgaand te analyseren.”

Philips ontkent prijsverhogingen

Philips ontkende eind juli nadrukkelijk de prijs van beademingsapparaten te hebben verhoogd tijdens de coronacrisis.

Het bedrijf stelt dat de catalogusprijs voor het apparaat inclusief toebehoren meer dan 21.000 dollar bedraagt, terwijl de Amerikaanse overheid 15.000 dollar per stuk betaalt.

Dat er in 2014 veel lagere prijzen golden voor de regering van Barack Obama komt volgens Philips omdat het toen ging om het ontwikkelingstraject van het destijds nieuwe apparaat.

Volgens de Democraten zijn de apparaten elders in de VS verkocht voor soms wel minder dan 10.000 dollar per stuk, zelfs als er maar eentje werd afgenomen in plaats van tienduizenden tegelijk. De Democraten spreken daarom van verspilling van belastinggeld.

Philips-topman Frans van Houten heeft op eerdere vragen van het Amerikaanse onderzoekscomité in alle toonaarden ontkend dat de crisis is misbruikt: "Ik wil duidelijk maken dat Philips op geen enkel moment prijzen heeft verhoogd om te profiteren van de crisissituatie. Philips is juist trots een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de pandemie met acute patiëntenzorg en diagnostische producten", stelde hij vorige maand in een schriftelijke verklaring.

Vitor Rocha mag dat op 16 september als baas van de Amerikaanse tak van Philips gaan uitleggen, oog in oog met vanwege de verkiezingsstrijd ongetwijfeld verhitte Congres-leden.

LEES OOK: Philips sluit deal van $650 miljoen met Amerikaanse regering voor beademingsapparatuur